Enerji Dostu Mavi Yeşil Okul Projesi kapsamında okulumuz proje uygulama komisyonu 1/C sınıf öğretmeni Hatice Altın ve 2/D sınıf öğretmeni Funda Güneş öğrencileriyle birlikte “Kompost” yaptılar.
Her yıl binlerce ton mutfak artığı, çim biçme artıkları ve bahçe atıkları çöplüklere gidiyor. Çöp akışına giren malzemelerin %60’ından fazlasını organik maddeler oluşturuyor. Bu maddeler biyolojik olarak parçalanabilir, ancak birçok kişi bitki atıklarını plastik çöp torbalarına atıyor. Daha sonra doğaya geri dönüştürülme fırsatı asla olmayacakları çöplüğe taşınıyorlar.
Değerli besinleri çöplüklere atmak yerine, bitki artıkları gübre yapmanın kolay ve ucuz bir yolu olarak kompostlanabilir. Kompostlama, organik maddeleri toprağa dönüştüren doğal bir işlemdir. Sadece katı atık miktarını azaltmakla kalmaz, aynı zamanda değerli besinleri toprağa geri verir.
Kompostlama, sınıfınızda, mutfağınızda, arka bahçenizde, mahallenizde veya topluluğunuzda yapılabilir. Kompost hakkında bilgi edinmek, uygulamalı bir aktivite olabilir ve başlamak için çok fazla alana ihtiyacınız yoktur. Bir soda şişesi gibi küçük bir kapta yiyecek artıklarının ve diğer organik malzemelerin komposta dönüştüğünü gözlemleyebilirsiniz. Dışarıda yeriniz varsa, daha fazla malzemeyi kompostlamak için daha büyük bir alan kullanabilir veya hatta solucan gübresi yapmayı deneyebilirsiniz.